BlogPlastische Chirurgie

Mannelijke Borstverkleining Nazorg: Wat je moet weten?

By February 24, 2017April 9th, 2020No Comments

Je bent er vanaf, wat nu? Vele mannen die een borst verkleinende operatie hebben ondergaan. Hebben geen steun wanneer het gaat over de nazorg van de operatie. In de onderliggende gids bevinden zich alle instructies en informatie die je dient te weten voor een goed herstel van de mannelijke borstverkleining.

Na de eerste twee dagen van de mannelijke borstverkleining, zou je je aanzienlijk beter en comfortabeler moeten voelen. Het is van zeer groot belang om niet deel te nemen aan zeer inspannende of krachtige activiteiten voor op zijn minst drie tot vier weken. Omdat uw borst nog steeds gevoelig kan zijn.

Slapen

Je zou in een verhoogde positie moeten slapen. Eventueel ondersteunt met kussens. Dit is om de zwelling te doen verminderen. Na de operatie kun je het beste op je rug slapen rug voor een paar weken.

Pijnstillend

Vermijdt ten aller tijden het nemen van  medicatie die aspirine bevat. Aangezien deze voor bloedingen kunnen zorgen. Wilt u een pijnstillende medicatie nemen, ga dan voor medicatie die paracetamol bevat.

Verband

Na de operatie is het normaal om een verband over de borst te dragen. De verband legging varieert van chirurg tot chirurg dus het is best uw dokter te raadplegen en zijn/haar advies op te volgen.

Hechtingen

Meeste plastische chirurgen gebruiken oplosbare hechtingen (stichtingen). Deze verwijderen vanzelf en hoeven niet door een arts te worden verwijderd

Douchen

Probeer zo goed mogelijk de wonden droog te houden voor een periode van 72 uur. Een licht, lauwwarm bad is een goed alternatief voor een douche.

Hervatting van het werk

Afhangend van uw unieke situatie en van uw chirurg. Meeste mannelijke borstverkleining patiënten hervatten hun werk na een week of twee. Maar uw chirurg kan u daar het beste en meer gedetailleerde advies over geven.

Zwelling

De zwelling in de borstomgeving kan drie tot vijf weken duren voordat deze minder wordt.

Sensitiviteit

De borst zal hoogstwaarschijnlijk gevoelig zijn bij aanrakingen en voor zeker nog  twee tot drie weken.

Littekenvorming

De littekens zullen voor een zestal weken na de operatie hard en rozig zijn. Echter, de littekens zullen wegtrekken na een aantal maanden.

Blootstelling aan de zon

Stel uw borstomgeving niet bloot aan de zon voor tenminste het eerste jaar na de ingreep. De littekens dienen ook niet in dit jaar bloot te worden gesteld aan direct zonlicht.

Voeding en hydratatie

Om de genezing ten goede te komen en om infecties te voorkomen, is het ten zeerste aangeraden om uw dieet evenwichtig te houden en voldoende te hydrateren . Na de operatie kan het zijn dat uw eetlust verminderd. Zorg ervoor dat u toch kleine hoeveelheden eet en gehydrateerd blijft. Drink bij voorkeur geen alcohol in u herstelperiode.

Activiteitenniveau

Zoals bij elke operatie van de aard is het van groot belang om niet deel te nemen aan inspannende en krachtige activiteiten, dit om bloedklonters, borstinfecties of constipatie te voorkomen.

Een gewone wandeling in u woonkamer of een andere ruimte op ieder uur gedurende de dag, is voldoende voor een goede circulatie en het zorgt ook voor een snellere genezing.

Geleidelijk aan en voorzichtig kunt u uw activiteitenniveau dagelijks verhogen. Vermijdt nog steeds activiteiten die druk kunnen geven op de wonden zoals het omhoog brengen van de armen tot boven het hoofd en het opheffen van zware voorwerpen. Training en zwemmen kan na vier tot zes weken vanaf de datum van de operatie. Weer rustig aan worden hervat.

Roken

Roken kan het risico op bloedingen en borstinfecties verhogen en het vertraagt het genezingsproces. Roken geeft ook een grotere kans op wondinfecties. In geval u een roker bent is het ten zeerste aangeraden om uw sigaretten inname te verminderen of, indien mogelijk, volledig te stoppen vóór u met de operatie begint.

Gynecomastia is een veel voorkomende aandoening die meestal voorkomt bij mannen van middelbare leeftijd en oudere mannen. Waarbij het klierachtige weefsel in de borstomgeving groter wordt en kan zorgen voor ongemak en gevoeligheid in de tepel.

Er zijn vele oorzaken van gynecomastia. Het kan voorkomen wanneer de hormonale balans uit evenwicht gaat. Waarbij het oestrogeen gehalte verhoogt en het androgeen gehalte verlaagt. Dit kan voorkomen tijdens de verwachtte hormonale verandering tijdens de puberteit of door het gebruik van zekere medicatie en kruidenproducten.

Leven zonder gynecomastia is bevrijdend en bevredigend. De voordelen zijn welbekend, echter, is het van essentieel belang om goed geïnformeerd te zijn wat de operatie juist inhoudt en wat u moet doen tijdens de nazorg periode.