Wat kun je allemaal doen in Istanbul

Istanbul, een stad vol contrasten. Hoe verschillend het ook kan zijn, Istanbul heeft adembenemende karakters. Een reis voor plezier of voor je medische behandeling, de stad zal je steeds verrassen. Aangezien het gelegen is op de grens van twee continenten, kan je er zowel een westelijke als oostelijke cultuur terugvinden.

ayasofya

 

Aya Sofya ( Haiga Sophia )

Als centrum voor historische bezienswaardigheden en belangrijke monumenten, is de eerste plaats die in gedachte komt telkens weer Sultanahmet en Aya Sofya. De eerbiedwaardige constructie van Aya Sofya, wat eerst een kerk was van de grote Byzantijnse keizer Justinianus, werd omgebouwd tot een Moskee door Mehmet de Veroveraar in 1453 en werd als museum benoemd door Atatürk in 1935. Aya Sofya draagt een diepe spirituele betekenis, wat duidelijk is door zijn prachtige architectuur, rijke geschiedenis, religieuze motieven en adembenemende schoonheid.

Adres
Sultan Ahmet Mahallesi, Ayasofya Meydanı, 34122 Fatih/İstanbul

Hoe kom ik er?
Tram: richting Sultanahmet

Meer informatie
www.ayasofyamuzesi.gov.tr

Prijs
Volwassenen/kinderen onder de 12 jaar TL30/gratis

Openingstijden
9u-18u midden-apr–sep, tot 16u okt–midden-apr

Blauwe Moskee

Een van Istanbul meest iconische bezienswaardigheden is de Blauwe Moskee. Het was een groot project van Sultan Ahmet. De moskee bevat blauwe tegels, vandaar ook de naam, welke de muur vormt rond het interieur. Gebouwd tussen 1609 en 1616 tijdens de heerschappij van Ahmed I. De beste manier om de moskee te bewonderen is om het via de Hippodrome te bereiken (westelijke zijde van de moskee).

Adres
Sultan Ahmet Mahallesi, Atmeydanı Cd. No:7, 34122 Fatih/İstanbul

Hoe kom ik er?
Tram: richting Sultanahmet

Openingstijden
Gesloten voor toeristen tijden de 5 dagelijkse gebedstijden en de vrijdagceremonie

Grand Bazaar

Je moet slechts je neus volgen, om zo bij de specerijen en mystieke aroma’s van de Grand Bazaar te komen. Deze kleurrijke en chaotisch markt is gelegen in het hart van de oude stad en is daar sinds vele eeuwen. Het was oorspronkelijk een klein gewelfd magazijn gebouwd in de opdracht van Mehmet de Veroveraar, in 1461. De Grand Bazaar overdekt nu een grote gebied omgeven met markten, winkels en caravans.

Hoe kom ik er?
Tram: Beyazıt-Kapalı Çarşı
Metro: Vezneciler

Openingstijden
8u30-19u maandag tot en met zaterdag

Princess’ Islands

Ben je overrompeld door het drukke verkeer en drukte? Dan moet je zeker de veerboot nemen in de richting van Princess Islands , voor een verfrissende, rustgevende dagtrip. Op ongeveer een 20km van het zuid-oosten van Istanbul, ligt in de Marmara zee het prachtige Princess Islands. Een perfecte dagtrip voor de drukte in de stad te ontlopen. Eens je op een van de eilanden bent, ontdek je al snel dat de eilanden autovrij zijn. Er zijn negen eilanden die tot de Princess Islands groep behoren, en vier daarvan zijn te bereiken met de ferry. Van ’s morgens 6.50 tot middernacht zijn er in totaal 14 veerboten die op en af gaan van de Kabatas Adalar Iskelesi aanlegplaats tot een van de vier eilanden. De beste tijd om je dagtrip te beginnen is om 9u30, 10u00 en 11u30.

Verplaatsen in Istanbul

Of het nu je eerste bezoek is of je komt vaker, het verkeer in Istanbul valt steeds weer op. Istanbul staat bekend voor het zijn van een van de meeste drukke steden in Europa, geplaagd door vreselijk veel verkeer en files. Het maakt niet uit op welk tijdstip je wilt verplaatsten, in Istanbul is het altijd spitsuur. De ochtendspits start gaat van 7u-10u en dan verminderd het even tot de scholen uit zijn. De avondspits start vanaf de scholen en kantoren sluiten en gaat door tot 21u30. Echter, Istanbul is voorzien van een zeer uitgebreid netwerk van openbaar vervoer dat je van naar alle plaatsen kan brengen. Als u gebruikt maakt van de onderstaande online applicatie en de nuttige tips, kan u in Istanbul comfortabel en stress-vrij rondreizen.

istanbul-around

BiTaksi

Taxi’s in Istanbul zijn zeer geëvolueerd en staan bekend voor het bedonderen van toeristen maar ook de lokale bevolking. Met de taxi kan je dus gemakkelijk het risico lopen om aangedrongen te worden door de chauffeur om met zijn taxi te gaan, de taxi te overbetalen of worden bedrogen door de chauffeur. Het nemen van een langere route is niets nieuw. De taxi chauffeurs weten zeer goed dat toeristen de weg niet kennen dus kunnen ze gemakkelijk een langere route nemen. Ook wanneer je vrij goed bekend bent met de stad zullen ze steeds een excuus zoals “het is daar nu veel te druk” klaar hebben. Een extra verdienste door gewoon blokje rond te gaan is dus snel verdient.

Daarom is BiTaksi ontstaan. Het is een app die je kan downloaden en dan met slechts één klik staat de taxi voor je en brengt die je naar jouw bestemming via de beste route. Val dus niet in de verleiden van de lokale taxi chauffeurs en ga gewoon met BiTaksi.

Hoe werkt BiTaksi:

 • Klik op de booking knop in de app en je kan perfect zien hoe je taxi naar je toekomt
 • Je kan betelen met cash, credit card, PayPal of BKM Express
 • De meter start pas van zodra je in de  taxi bent
 • Geen extra kosten, je betaalt enkel de meter prijs
 • Je kan na afloop je chauffeur ook beoordelen en feedback geven met de app
 • Alle BiTaksi chauffeurs hebben een officiële vergunning en je trip word opgenomen
 • Ben je iets in de taxi vergeten? Geen zorgen, je kan je chauffeur contacteren en je spullen oppikken

Istanbulkart

Het openbaarvervoersysteem in Istanbul is zeer efficiënt, vertrouwbaar en punctueel. Er zijn verschillende mogelijkheden in openbaar vervoer. Zo heb je verschillende bussen, IETT, publieke bussen, auto veerboten, metro’s, stadstreinen en de Metrobus. Al deze vervoersmiddelen verschillen in prijs en werken of met een token of met een ticket. Wanneer je beslist een paar dagen langer in Istanbul te blijven na je medische behandeling koop je best een Istanbulkart dat geldig is voor alle openbaar vervoer. Het kost slechts 10TL en wordt verkocht aan IETT loketten dichtbij de hoofdplaatsen voor transport zoals Eminonu, Taksim en Besiktas.

Hoe de Istanbulkart gebruiken

Om de kaart te herladen gaat u naar een van de IETT loketten of privé verkopers het de “Istanbulkart (of Akbil) Dolum Noktasi” symbool. Je moet enkel het bedrag dat je wil opladen en de kaart aan de verkoper geven. Je kan ook gebruik maken van de Automatische Verkoop Machines (OSM) in of rond de transport punten. Alle machines zijn in het Engels en hebben ook andere taal mogelijkheden. Om je Istanbulkart in de metro of bus te gebruiken, moet je de kaart op de elektronische machines houden. Voor de meeste transit methodes is er zo’n elektronische machine voor je het voertuig betreedt. Wanneer je de bus gebruikt zal de elektronische machine zich naast de bestuurder bevinden. Het tarief is rond de TL 2.15 met een Istanbulkart en dit telt voor stadsbussen, metro, tram, kabellift, tunnel en veerboten.

Houdt er rekening mee dat je de Istanbulkart voor meer dan 1 persoon kan gebruiken maar de tweede keer kost het je meer.

TRAFI

Ga in een snelle, gemakkelijk en stipte manier rond de stad met TRAFI.

TRAFI word niet voor niets de meest geavanceerde en nauwkeurige app genoemd! Het is een smartphone applicatie die de meest nauwkeurige informatie geeft over het openbaar vervoer in Istanbul inclusief bus, metro, veerboot, minibus, Dolmus (gele gedeelde taxi) en andere schema’s.

TRAFI geeft niet alleen up-to-date informatie over de schema’s van het openbaar vervoer, het volgt de bus ook ‘in real time’, zodat je kan de meest optimale route naar je bestemming kan kiezen.

 • Wat bied TRAFI aan:
 • zoeken van route
 • schema’s en uren van de vervoersmiddelen
 • Nieuws met live informatie
 • Interactieve stop map
 • Real-time informatie
 • Volgende aankomst tijden aan jouw halte
 • Favorieten – je kan jouw meest gebruikte haltes, thuis en werk locaties opslaan zodat je ze snel weer kan gebruiken

Yandex Navigatie Applicatie

Ken Istanbul alsof het je eigen stad is. Vergeet Google Maps of Apple Maps voor het vinden van bezienswaardigheden, aangezien deze apps niet zo nauwkeurig kunnen zijn in Istanbul. Yadex.Navigator is de applicatie die je nodig hebt om bezienswaardigheden, specifieke adressen, restaurants… te vinden.

Yandex.Navigator helpt je in het vinden van de meest geschikte en kortste route om je bestemming te bereiken. Files, ongevallen en andere onvoorziene wegomstandigheden worden berekend. Je kan ook gebruik maken van spraakaanvragen zodat je beter wordt begeleidt tijdens je reis. Je kan ook altijd nagaan hoeveel minuten en kilometers het je zal nemen. De applicatie werkt ook met spraakopdrachten. Bijvoorbeeld, “Yandex, I zou graag naar Taksim gaan”, of “Yandex breng me naar Istanbul Atatürk Luchthaven.” Je kan ook wegomstandigheden aan Yandex door simpelweg te zeggen: “Yandex, er is een ongeval in de rechtse rijbaan.